top of page
Veldopstelling QR code periodieke inspec

Soorten overspanningsbeveiligingen

Een overspanningsbeveiligingsysteem is er vanaf circa € 150,-. Het type dat u nodig heeft is afhankelijk van de installatie. GTV adviseert installateurs hier graag over in iedere specifieke situatie.

De GTV oplossing

Met jarenlange ervaring in de PV-markt heeft GTV zich zowel als assembleur en producent bewezen op de PV-markt. Voor elke situatie bouwt GTV Elektro Stringbox-oplossingen die veilig en robuust zijn.

Het GTV programma stringboxen bestaat uit voorgeassembleerde oplossingen die toegepast kunnen worden in veelvoorkomende situaties. Maar ook voor de uitzonderlijke situatie is GTV dé partner.

Alle stringboxen worden samengebouwd overeenkomstig IEC61439 in UV bestendingen behuizingen die geschikt zijn voor duurzame buiteninstallaties. Er kan gekozen worden uit meerdere fabricaten overspanningsbeveiligingen (SPD).

QR code zodat alle productinformatie direct inzichtelijk is

Ieder box is voorzien van een unieke QR code. Het gebruik van deze QR code is een handige en snelle manier om via een mobiel device toegang te geven tot gedetailleerde informatie van het specifieke geleverde product. Tevens is er middels een aanvullende module de mogelijkheid om de periodieke installatie inspectie uit te voeren en vast te leggen. Daarnaast kan de QR code gekoppeld worden aan de eigen inspectiesoftware wat onderhoud en inspectie nog effectiever en efficiënter maakt.

Selecteer eenvoudig de geschikte Stringbox met de GTV configurator

In het assortiment van GTV is er naast de klant specifieke oplossing de keuze uit 24 verschillende standaard Stringboxen. Op basis van het aantal MPPT's, de maximale Stringspanning, het aantal in-en uitgaande strings, het type SPD en het gewenste merk omvormer bepaal je eenvoudig welke Stringbox oplossing geschikt is voor jouw project.

GTV Power to connect
GTV Power to connect

Schade door overspanning

Overspanning in de PV-installatie kan ontstaan op verschillende momenten. Zo kunnen beschadigde kabels, connectoren of blikseminslag allemaal mogelijke oorzaken zijn waardoor overspanning kan resulteren in schade in de pv-installatie.

Overspanningsbeveiliging

Een overspanningsbeveiliging, ook wel PVbox of stringbox genoemd, zorgt ervoor dat hoge spanningsverschillen opgevangen worden en voorkomt schade aan de zonnepanelen. Volgens de NEN1010 dienen de gelijkstroom circuits (het gedeelte van de zonnepanelen, achter de omvormer) beveiligd te worden. De huidige regelgeving heeft nóg geen verplichting om de zonnepaneleninstallatie te voorzien van een overspanningsbeveiliging maar wetende dat er eind 2019 voor 6.874 megawatt aan vermogen stond opgesteld waarvan 3.637 megawatt bij bedrijven zijn de (financiële) voordelen van dergelijke beveiligingsoplossingen bijzonder hoog.

Stringboxen

Overspanningsbeveiliging zonnepanelen

bottom of page