Verdelertechniek in Safaritenten

Als je aan recreatie denkt, denk je vast niet meteen aan techniek. En die kans wordt nog véél kleiner als je specifiek aan kamperen denkt. Bij het kamperen zoals wij het allemaal kennen houdt het stukje techniek eigenlijk wel op als de stekker in het stroompunt gaat en de koelkast aangesloten kan worden op het moment dat de tent, caravan of camper eindelijk op de goede plek staat.


De laatste decennia is er echter veel veranderd in het kamperen zoals veel mensen het nog kennen: compleet ingerichte Safari- en Glampingtenten nemen het ouderwetse kamperen over en maken kamperen ineens veel interessanter voor de vakantieganger die eerder nooit met een toiletrol over de camping wilde gaan. En juist bij deze nieuwe vorm van kamperen speelt techniek, en de aanwezigheid hiervan, een grote rol. Je wilt als moderne kampeerder immers genieten van alle luxe, en hierbij kan elektrotechniek niet ontbreken.


Stijgende vraag naar een andere vorm van kamperen

Het aantal kampeerders met een eigen kampeermiddel daalt al jaren hard waardoor de vraag van kampeerders naar de verhuur van luxe accommodaties (o.a. safaritenten) op campings op haar beurt stijgt. Eigenaar en oprichter van Vodatent Job Schipper zag deze trend en startte in 2014 Vodatent als zijn antwoord op de stijgende vraag naar het verhuren van (ingerichte) safaritenten op campings. Vodatent biedt campings een samenwerking waarbij ze safaritenten op basis van huurkoop plaatsen op campings. Na het plaatsen van de safaritenten zorgt de camping voor het onderhoud, het in- en uitchecken van gasten en het schoonmaken. Inmiddels heeft Vodatent bijna 500 accommodaties op meer dan 70 campings in 8 verschillende landen en behoren ze hiermee tot wij één van de grotere aanbieders van safaritenten in Europa. In de Benelux zijn zij zelfs de grootste aanbieder van safaritenten.


Het belang van techniek

Vodatent is niet alleen uniek in de manier waarop de samenwerking met de camping is vormgegeven maar ook door de manier waarop zij naar techniek kijken. En hier komt GTV Elektro uit Den Bosch om de hoek. GTV Elektro heeft powerunits ontwikkeld die precies passen bij de safaritenten en ervoor zorgen dat de gasten van Vodatent veilig gebruik kunnen maken van elektriciteit en verlichting.

Plug and Play concept

Voor het plaatsen van de tenten op de locaties werkt Vodatent met eigen opbouwteams. Omdat zij in korte tijd veel tenten moeten plaatsen op een project worden de Powerunits volledig bedraad samengesteld en opgeleverd in de werkplaats van GTV elektro. Eenmaal op locatie hoeft de tentbouwer op locatie geen elektromonteur te zijn, maar kan hij door een Plug and Play concept de tent op een eenvoudige manier elektrotechnisch in orde maken. Door deze manier van werken heeft Vodatent een unieke methode gevonden waardoor de installatie, hoe klein ook, betrouwbaar is en snel aangelegd kan worden door mensen zonder elektrotechnische kennis.


De GTV uitdaging

In 2014 kwam Vodatent bij GTV met de vraag naar een centrale oplossing voor hun energiebehoefte in de tent. Cruciaal in het ontwerp was het feit dat het een betrouwbare, robuuste en flexibele oplossing moest zijn. Tevens waren de installatiesnelheid en de eenvoud in het ontwerp belangrijke aspecten. Daarnaast wilden GTV en Vodatent een systeem opleveren dat een minimale uitval-of storingskans heeft: het onderhoud van de tent ligt immers bij de campingeigenaar en in de filosofie van Vodatent worden deze ondernemers zo veel mogelijk ontzorgd. Met de Powerunit zijn beide organisaties hier al bijna 500 keer in geslaagd en voor 2021 staan er nog eens 200 tenten met de bijbehorende installaties op de planning.