PV- installatie beveiligen met geïntegreerde vlamboogdetectie

GTV Elektro, Dijkman Elektrotechniek, Dehn en Solargate slaan de handen ineen en komen met de meest complete Stringbox oplossing met vlamboogdetectie en monitoring.


GTV Elektro is als totaal assemblaar van elektrotechnische producten en producent van Stringboxen voor het beveiligen van PV installaties dé linking pin die al deze partijen bij elkaar heeft gebracht om samen deze vooruitstrevende Stringbox op de markt te brengen. Met haar jarenlange ervaring in de PV-wereld heeft GTV zich zowel als assembleur en producent bewezen op de PV-markt. Deze kennis en ervaring heeft GTV Elektro medio 2020 succesvol een nieuwe eigen lijn Stringboxen gelanceerd die met de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid PV-installaties o.a. beveiligen tegen overspanning. Voor elke situatie bouwt GTV Elektro Stringbox-oplossingen die veilig en robuust zijn. Het GTV programma stringboxen bestaat uit voorgeassembleerde oplossingen die toegepast kunnen worden in veelvoorkomende situaties. Maar ook voor de uitzonderlijke situatie is GTV dé partner.


Vanuit deze rol werd de GTV organisatie regelmatig geconfronteerd met vragen over (en angst om) vlambogen in een PV-systeem. Een vlamboog in een PV-systeem kan immers grote gevolgen hebben omdat een vlamboog zichzelf niet blust in een DC-circuit. Dit is anders dan in een AC-circuit omdat de stroom geen nuldoorgang heeft zoals dat wel het geval is in een AC-circuit. Daarom is het erg belangrijk om een PV-systeem te beschermen tegen de gevolgen van vlambogen. De beste manier is natuurlijk om dit te doen door de installatie vakkundig en professioneel aan te leggen, maar om ook de laatste risico’s op brand door een vlamboog weg te nemen kan een vlamboogdetectie worden toegevoegd aan de Stringbox.


Een vlamboogdetectie monitort en analyseert de stroom- en spanningsgolven in het elektrische circuit en bij afwijkingen zal de detector een bericht uit of de omvormer automatisch uit schakelen. De oplossing van Arcostop behoort tot de beste in de markt; het detecteert 100% elke vlamboog zonder valse meldingen in elk DC systeem en dat heeft GTV dan ook doen besluiten om deze oplossing, samen met de overspanningsbeveiliging van Dehn en het monitorsysteem van Solargate, te implementeren in hun Stringbox oplossing.