Antifouling voor drijvende windmolens

De inzet van ultrasoon geluid voorkomt schadelijke groei van algen, schelpen en micro-organismen op scheepsrompen. Voor Shipsonic ontwierp Deltasistem BV unieke speakers met bijbehorende elektronica. GTV Elektro is gevraagd de schakel- en besturingskasten voor dit antifoulingsysteem te bouwen en deze te voorzien van de juiste beveiligingen, schakelaars en micro-controllers. Shipsonic zet het systeem nu ook in om fouling te voorkomen bij drijvende windmolens op zee.


De uitdaging

Net als in de machinekamer van schepen moet het paneel super degelijk zijn om de ruwe omstandigheden op zee aan te kunnen. De schakel- en besturingskast komt in de control-room van de windmolen te hangen. Er is een groter paneel nodig dan bij reguliere antifoulingsystemen.Aanpak

In plaats van in kunststof of plaatstaal is de kast in RVS uitgevoerd om bestand te kunnen zijn tegen het zoute water. Verder is nadrukkelijk rekening gehouden met het feit dat de kast door het zeewater voortdurend beweegt en te maken heeft met trillingen. Daarom is gezocht naar passende materialen en componenten die bestand zijn tegen zulke omstandigheden. Het finetunen van het ontwerp is gezamenlijk met de klant gebeurd. De engineering en de productie van de kast hebben wij op ons genomen.


 

Projectgegevens

Markt Maritiem

Sector Machinebouw

Activiteit 1 Schakelen

Activiteit 2 Besturen

Project Antifouling voor drijvende windmolens

Aantal 3

Oplevering Testfase